Превръщай трудностите в победи!

Протезиране

Изработката на протезата е двустранен процес, в който активно участват специалистът по ортопедична техника и пациентът. Заедно ще вземем най-доброто решение за вида на подходящата за Вас протеза, дизайна на приемната гилза, различните видове компоненти и материали. Правилната консултация е ключова за целия процес и е определяща за постигане на положителен краен резултат.

ампутация

Протезиране на долни крайници

Липсата на долен крайник може да доведе до различни здравни проблеми и абсолютни ограничения при движението.

горен крайник

Протезиране на горни крайници

Поставянето на протеза може да помогне да се възстанови нормалната функционалност и да подобри значително качеството ви на живот.

двустранно протезиране

Двустранно протезиране

Протезите са създадени да имитират функциите на естествените крайници и се изработват индивидуално за всеки пациент.

Протезиране на долни крайници


Изработка на Бедрена Модулна Протеза и Подколянна модулна протеза:

• Постампутационният период е свързан с адаптацията на организма към липсата на крайника , възстановяване на кръвния и линфния ток на чукана, спадане на постоперативният оток, както и частична атрофия на мускулатурата на ампутационния чукан.

Изработката на една протеза включва следните етапи:

• Професионална консултация с квалифициран ортопедичен техник.
• Взимане на гипсова мярка (отливка) на чукана
• Изработка на временна протеза с тестова гилза
• Избор на подходящи модули и материали – адаптери, тръба, колянна става (ако е необходимо) и стъпало
• Изработка на окончателна гилза и постоянна протеза
• Козметика

Най-важният етап в изготвянето на една протеза е изработката на така наречената приемна гилза. В зависимост от нивото Ви на ампутация нашите специалисти ще определят какъв тип гилза е най-подходящ за Вас въз основа на формата и състоянието на остатъчния крайник.

Препоръчително е след скорошна ампутация да бъде изработена тестова гилза от прозрачен, гъвкав, термопластичен материал, който е лесен за обработка и корекция, тъй като в началния етап след ампутация, чуканът намалява размера си и променя формата си. В процеса на работа нашите специалисти ще определят дали и колко време е необходимо носенето на тестовата гилза и кога да се премине към изготвянето на окончателна гилза и протеза.

След изработка на удобната за Вас приемна гилза, се преминава към монтиране на останалите компоненти на протезата –адаптери, тръба, колянна става (ако е необходимо)

...

Протезиране на горни крайници


Протезирането на горни крайници е напреднала област в медицинската технология, предоставяйки на хората, които са изгубили ръце или части от тях, възможността за възстановяване на функционалността и самостоятелността в техния ежедневен живот.

Протезирането на горни крайници не само възстановява функционалността, но и предоставя на индивидите нова надежда и възможност да продължат активен и нормален живот.

Протезирането на горните крайници започва с професионална консултация от квалифициран ортопедичен техник, който ще Ви посъветва за подходящата за Вас протеза в зависимост от нивото ви на ампутация и желаната от Вас активност. Протезата за горен крайник може да бъде пасивна, задвижвана пасивно от тялото или хибриден тип.

Двустранно протезиране на долни крайници


Възстановяване на подвижността и качеството на живот

В съвременния свят, където технологиите и медицинските постижения се развиват с голяма скорост, двустранното протезиране на долни крайници играе критична роля в възстановяването на подвижността и нормалния живот на хора, които са изгубили един или и двата крака поради различни причини като травми, болести или вродени аномалии.

Технологични постижения в областта на протезите:

С развитието на биомеханика, материалните науки и инженерни технологии, създаването на двустранни протези стана възможно. Съвременните материали като карбонови влакна и леки метали предоставят изключителна здравина и гъвкавост, като същевременно осигуряват комфорт и прилагаемост към движенията на тялото.

Активни и пасивни протези:

Активните протези използват технологични иновации, като вградени микропроцесори и сензори, които реагират на движенията на потребителя. Тези протези не само подпомагат в ходенето, но и предоставят по-нататъшна подвижност и контрол. Пасивните протези, от своя страна, са по-едностранни и не включват сложни технологични компоненти, но предоставят стабилност и основна функционалност.

Етапи при протезиране

 • Протезирането на крайници е процес, който се извършва индивидуално за всеки пациент и обикновено включва няколко стъпки. Първата е извършването на оценка от медицинския екип, който ще се грижи за протезирането на крайниците. Тази оценка включва оценка на здравословното състояние на пациента, оценка на крайниците, които ще бъдат протезирани, и избор на типа на протезата, която ще бъде използвана.

  Всеки един от тези етапи е изключително важен за успешното протезиране на крайниците и включва сътрудничество между медицинския екип и пациента, за да се постигнат най-добрите резултати и да се гарантира висока степен на удовлетворение от протезата.

 • След планирането и избора на типа на протезата, производителят на протезата ще изработи индивидуален модел на протезата, който е специално пригоден към нуждите на пациента.
  Протезите за крайници могат да бъдат изработени от различни материали:

  • Пластмаса
  • Метал
  • Карбонови влакна
  • Силикон и др.
  Изборът на материал зависи от типа на протезата, функциите, които трябва да изпълнява, и индивидуалните нужди на пациента.
 • Поставянето на протезата е поредния етап от процеса на протезиране на крайниците. Той се извършва след като протезата е изработена в лабораторията по мерки, взети от пациента, и съобразени с неговите индивидуални нужди.
  Преди да бъде поставена протезата, медицинският екип ще прегледа крайниците на пациента, за да се уверят, че те са здрави и готови да поемат натоварването от новата протеза. След това протезата ще бъде настроена и пригодена към крайниците на пациента, за да се осигури максимален комфорт и функционалност при използване.

  При поставянето на протезата, медицинският екип ще провери точността на съответствието на протезата с останалата част от крайниците на пациента. Те ще проверят дали протезата е правилно изработена и дали отговаря на индивидуалните нужди.
 • След поставянето на протезата, пациентът ще трябва да се подложи на физическа терапия. Тази терапия ще му помогне да се адаптира към новия си начин на движение и да научи как да използва протезата за постигане на най-добри резултати.

  Физическата терапия след поставяне на протезата е важна част от процеса на възстановяване на пациента. Терапията има за цел да помогне на пациента да възвърне максималната си функционалност и да се върне към ежедневните си дейности след операцията.

 • Протезата трябва да се поддържа и редовно да се проверява, за да се осигури нейната дълготрайна функционалност. Това може да включва замяна на износените части или корекции на настройките на протезата.

  Кожата около протезата трябва да бъде чиста и суха, за да се предотвратят инфекции и други проблеми. Пациентът трябва да следи за състоянието на кожата и да използва продукти за нейната грижа.