Новамед изработва протези и протезни изделия за долен крайник по индивидуална мярка за хора с увреждания. Изискванията към една протеза са толкова различни, колкото e различeн начинa на ви живот.

 • Предоперативни консултации

  Предоперативни консултации

 • Предпротезна подготовка

  Предпротезна подготовка

 • Следоперативна грижа

  Следоперативна грижа

Етапи в протезирането

Предоперативни консултации

Когато това е възможно, на хората на които им предстои хирургична ампутация, се препоръчва да потърсят предоперативна консултация с опитен протезист.Този разговор е полезен както за Вас така и за вашият личен ортопедичен техник. 
Дори самата мисъл за уговарянето на среща за такъв вид откровена дискусия може да бъде изключително обезпокоителна.
Въпреки, че изглежда трудно, жизненоважно е да се разбере, че колкото по-рано започнете да работите с протезист, толкова по-добър ще бъде резултатът за Вас като потребител на протези.
Ние не казваме, че това е лесно, но ние искаме да посветим нашите грижи, опит и знания, за да Ви помогнем да се справите с това променящо живота ви събитие което е емоционален и труден момент изпълнен с множество въпроси.

Следоперативна грижа

Когато пациентът е подготвен, срещнал се е с своя ортопедичен техник и е получил отговори на основни въпроси относно протезирането и завръщането си към пълноценен начин на живот,загубата на интерес към живота, затварянето в себе си, са моменти които отшумяват бързо или въобще не се появяват .Пациентът и близките му трябва да приемат този момент от живота като едно предизвикателство, в което трябва да се впуснат с желание, сили и много търпение.
В постампутационният период в болничното заведение, както и след изписването, е необходима физиотерапия
Тя трябва да се състои от упражнения, укрепващи мускулатурата на чуканa.

Предпротезна подготовка

Периода на предпротезната подготовка започва от 3-я - 4-я ден след ампутацията на крайника и продължава до момента на протезирането. Някой от задачите продължават да се изпълняват и по време на обучението в ходене.

По време на периода на стабилизация на чукана основните цели са да се подобри състоянието на болния и възстановителните процеси, профилактиката на очакваните контрактури и поддържане на психическия тонус на пациента. За постигането на това се прилагат дихателни, общоразвиващи и приложни упражнения, изометрични контракции, позиционна терапия и подходящи игри.

Целите през предпротезния период са:

 • подготовка на чукана за протезиране
 • засилване мускулите на ампутационния чукан
 • намаляване болезнеността на чукана и загрубяване на кожата
 • подобряване на равновесието и балансирането
 • засилване мускулите на трупа и раменния пояс и укрепване свода на ходилото на здравия крак.

Протезиране

Протезирането се дели на два основнои етапа - първично и вторично / окончателно / .
Първично протезиране е това протезипране, което обхваща първите 6 - 10 месеца след ампутацията .
Постампутационният период е свързан с адаптацията на организма към липсата на крайника , възстановяване на кръвния и линфния ток на чукана, спадане на постоперативният оток, както и частична атрофия на мускулатурата на ампутационният чукан. 
Окончателното протезиране е протезирането на вече адаптирания / моделиран чукан от първичното протезиране
Тя трябва да се състои от упражнения, укрепващи мускулатурата на чуканa.

Често задавани въпроси

Ще проходя ли?

Ще проходя ли?

Това е най – често срещания въпрос след ампутация. При всеки пациент решението на проблема е индивидуално. Въпросът е комплексен и зависи от причините за ампутация, бързината на оздравяване, наличие на минали заболявания и ред други причини. Здрав човек с добро кръвообращение и без след - оперативни усложнения може да проходи по – бързо.
Имам усещане за липсващия ми крайник?

Имам усещане за липсващия ми крайник?

Да, нормално е и не трябва да Ви безспокои. Нарича се фантомно усещане и повече от ампутираните го получават. За да знаете повече за тъй – наречената фантомна болка спокойно може да се обърнете към към нас или още при самата ампутация към лекаря, който Ви е ампутирал за да може подробно да бъдете запознат с тази важна и необходима за Вас информация.
Има ли болка при ходене?

Има ли болка при ходене?

Не. Нашият протезист ще Ви предложи програма за ходене, която се редува с почивки, така, че да свикнете с Вашата гилза без да изпитвате дискомфорт. Ако Ви боли протезата, трябва да се свържете своевременно с нас, за да отстраним причината.
Височина на подметката

Височина на подметката

Протезата Ви е предназначена за носене с определена височина на обувката. Преминаването към обувки с по-нисък или по-висок ток може да предизвика редица проблеми – от неудобство до проблеми с безопасността, в зависимост от типа на протезата Ви. Говорете с протезиста си, преди да смените височината на обувките си.
Отоци и колебания в обема

Отоци и колебания в обема

Често размерът на чукана се променя, особено в началните фази. Ако размерът на чукана Ви се промени, обикновено се налага корекция на обема чрез добавяне или намаляване на броя на протезните чорапи. Ако не ползвате подобни чорапи, уговорете среща с Вашия протезист.
Протезни чорапи и чорапи с гел

Протезни чорапи и чорапи с гел

Вашият протезист може да препоръча да носите протезен чорап или специален чорап с гел. Протезните чорапи се различават по дебелината си, т.е. по броя слоеве.

Всички права запазени - Медико - техническа лаборатория Новамед ЕООД