Новамед изработва протези и протезни изделия за долен крайник по индивидуална мярка за хора с увреждания. Изискванията към една протеза са толкова различни, колкото e различeн начинa на ви живот.

Съвети и подготовка

Съвети и подготовка

Съвети и подготовка

Потърсете предоперативна консултация с опитен ортопедичен техник.
В България има около 52 хиляди души, живеещи със загубата на крайник, дължаща се на ампутация или на вродено състояние. 
Независимо от това как хората са загубили своя крайник, те имат нещо общо: никога не очакват да се озоват в такова положение. 
Изправянето пред загубата на крайник може да бъде непоносимо.

Ползата и от най-съвременните протези е ограничена, ако не се предоставят грижи и поддръжка, специално съобразени с нуждите на дадения пациент.

Ние сме тук, за да Ви изслушаме, да Ви консултираме и след това да Ви предоставим протезни услуги, специално съобразени с вашите индивидуални нужди, цели и желания.
Ние искаме да гарантираме, че всеки човек, който минава през вратата на нашия център, получава персонализирани грижи през целия период на своето протезиране и възстановяване.

Консултирането с протезист възможно най-скоро ще ви помогне да разберете какво ви предстои.
Също така е много важно да говорите с други хора, които са преминали през този процес, възстановили са се и са продължили напред с живота си.

Често задавани въпроси

Ще проходя ли?

Ще проходя ли?

Това е най – често срещания въпрос след ампутация. При всеки пациент решението на проблема е индивидуално. Въпросът е комплексен и зависи от причините за ампутация, бързината на оздравяване, наличие на минали заболявания и ред други причини. Здрав човек с добро кръвообращение и без след - оперативни усложнения може да проходи по – бързо.
Имам усещане за липсващия ми крайник?

Имам усещане за липсващия ми крайник?

Да, нормално е и не трябва да Ви безспокои. Нарича се фантомно усещане и повече от ампутираните го получават. За да знаете повече за тъй – наречената фантомна болка спокойно може да се обърнете към към нас или още при самата ампутация към лекаря, който Ви е ампутирал за да може подробно да бъдете запознат с тази важна и необходима за Вас информация.
Има ли болка при ходене?

Има ли болка при ходене?

Не. Нашият протезист ще Ви предложи програма за ходене, която се редува с почивки, така, че да свикнете с Вашата гилза без да изпитвате дискомфорт. Ако Ви боли протезата, трябва да се свържете своевременно с нас, за да отстраним причината.
Височина на подметката

Височина на подметката

Протезата Ви е предназначена за носене с определена височина на обувката. Преминаването към обувки с по-нисък или по-висок ток може да предизвика редица проблеми – от неудобство до проблеми с безопасността, в зависимост от типа на протезата Ви. Говорете с протезиста си, преди да смените височината на обувките си.
Отоци и колебания в обема

Отоци и колебания в обема

Често размерът на чукана се променя, особено в началните фази. Ако размерът на чукана Ви се промени, обикновено се налага корекция на обема чрез добавяне или намаляване на броя на протезните чорапи. Ако не ползвате подобни чорапи, уговорете среща с Вашия протезист.
Протезни чорапи и чорапи с гел

Протезни чорапи и чорапи с гел

Вашият протезист може да препоръча да носите протезен чорап или специален чорап с гел. Протезните чорапи се различават по дебелината си, т.е. по броя слоеве.

Всички права запазени - Медико - техническа лаборатория Новамед ЕООД